Ons systeem van herkomst, onze familie en de context waarin wij opgroeien heeft grote invloed op hoe wij als mens geworden zijn. Boodschappen, geboden en verboden die wij uit ons familiesysteem meenemen bepalen zelfs in belangrijke mate hoe wij ons voelen en gedragen. Zulke levensscripts of familiescripts worden van generatie op generatie onbewust doorgegeven. Ze blijven in stand via verbale en non-verbale boodschappen, communicatie met onbewuste bijbedoelingen en zogeheten ‘Psychologische spelen’. Niet alleen van ouder naar kind, maar ook tussen broers en zussen.
Familiescripts zijn in het volwassen leven niet altijd effectief; ze kunnen zelfs iemands levensvreugde of autonomie belemmeren. En dan kunnen coachees worstelen met vragen als: mag ik succes hebben of moet ik klein en loyaal blijven aan mijn familie?
Hoe kan ik steun zoeken in plaats van het altijd maar alleen te doen? Ik wil relaties aan kunnen gaan in plaats van iedereen op afstand houden.
Hoe werkt nou zoiets?
In een familieopstelling maakt de coachee een opstelling van een onderdeel van zijn leven waarmee hij worstelt (familie, relatie, groep, symptoom) en kiest een representant voor zichzelf en iedereen die bij het probleem betrokken is, bijvoorbeeld vader, moeder en broer. Dan plaatst hij de representant volgens zijn innerlijk beeld en gevoel in de ruimte in relatie tot elkaar. Het magische is dat de representanten op hun beurt en op hun plaats toegang hebben tot de gevoelens en waarnemingen van de personen die zij representeren. De coach werkt in afstemming met de representanten om een goede oplossing voor het probleem te vinden zodat de natuurlijke stroom van liefde weer op gang kan komen. Aan het eind van een sessie, – die wel 1,5 uur kan duren – , wordt de coachee in de verbeterde opstelling gehaald om die op hem/haar in te laten werken, hem/haar van alle emotionele verstrikkingen bewust te maken zodat hij/zij ze vervolgens los kan maken.
In mijn werk als coach ben ik opgeleid voor zowel groepsopstellingen als 1-op-1 opstellingen. Deze laatste gebruik ik het meest. Wil je nu eens leren wat er letterlijk gebeurde bij een sessie die mij erg is bijgebleven? Lees dan mijn volgende blog: ‘Hoe gaat nou eigenlijk een 1-op-1 systemische sessie?’