Misschien heb je het al eens voorbij zien of horen komen: wandelcoaching. Het wordt steeds populairder, maar wat is het nu eigenlijk? Wandelcoaching gaat niet over het verbeteren van je conditie, maar richt zich voornamelijk op je mentale gezondheid. Onder begeleiding van een wandelcoach ga je wandelend aan jezelf en aan oplossingen voor problemen werken.
Wat is (reflectieve) wandelcoaching? De ins and outs
Bij deze vorm van coaching wordt de omgeving als extra hulpbron gebruikt. Er wordt niet alleen gewandeld en gepraat, maar er wordt voortdurend gereflecteerd op de omgeving. Daarbij benutten we wat we zien als inspiratiebron om te reflecteren op jouw innerlijke processen.
In dialoog met onszelf en de omgeving
Tijdens reflectieve wandelcoaching gaan we in dialoog met onszelf en de omgeving. Dat doen we door de aandacht op de omgeving te richten en te observeren welke gedachten en gevoelens daardoor gereflecteerd worden. Op deze manier komen we in contact met onze diepere verlangens en behoeften. Door alleen te praten kunnen die veel moeilijker bereikt worden; de omgeving is hierbij een extra hulpbron.
De symboliek van de natuur
De grote rijkdom aan planten, dieren, bomen, struiken en landschappen kan op allerlei manieren worden benut. De natuur is namelijk uitermate geschikt om symbool te staan voor jouw innerlijke processen. De combinatie van reflectie op de omgeving en de lichamelijke activiteit, zorgt voor de grote effectiviteit van wandelcoaching. Door de lichaamsbeweging en de variatie van de omgeving, komt ook jouw innerlijk eveneens in beweging. En uiteraard werkt de natuur heel ontspannend, wat diepere inzichten en gevoelsbelevingen sterk bevordert.
Het levenspad
De wandelpaden symboliseren het levenspad. Tijdens het wandelen verandert de omgeving voortdurend en daarmee ook de visie op het levenspad. Door geregeld te lopen en te praten worden hoofd en lichaam met elkaar verbonden en daarmee dus de ratio en het gevoel.
Gelukshormonen
Veel filosofen, wetenschappers, musici en kunstenaars maken graag wandelingen in de natuur om inspiratie op te doen. Een andere fijne meerwaarde van wandelen is dat er gelukshormonen worden vrijmaakt. Daardoor voel je je meteen lekkerder in je vel zitten.
Toepassingen
Wandelcoaching kan vooral goed worden toegepast bij:
- Ontdekking van passies en talenten;
- Duidelijkheid scheppen in levensdoelen;
- Ondersteuning van belangrijke overgangen naar een nieuwe fase in de loopbaan of levensloop;
- Verbetering en verdieping van relaties, zowel privé als op het werk;
- Stressrelease en ontdekken van de oorzaken van stress;
- Het voorkomen of herstellen van een burn-out.
Ben je benieuwd of wandelcoaching iets voor jou is? Neem vrijblijvend contact met mij op en dan plannen we een gratis intake.